Compartir la maternitat: mètode ROPA

11/05/2017

El mètode ROPA o  Recepció d’Òvuls de la Parella és un tractament de Fecundació in vitro (FIV) que permet compartir la maternitat entre les dues dones d’una parella homosexual.

La ROPA permet participar de forma activa a totes dues dones, perquè una aporta els òvuls i l’altra s’encarrega de la gestació. D’aquesta manera les dues seran mares biològiques del futur nadó: la primera serà la mare genètica i la segona la mare gestant.

En què consisteix?

En primer lloc, i sempre segons indicació mèdica, una dona de la parella (mare genètica) es sotmet a una estimulació ovàrica i els òvuls recuperats són inseminats per Fecundació in vitro amb el semen d’un donant.

Els embrions obtinguts es transfereixen a l’altra membre de la parella (mare gestant), que serà la que s’encarregarà de l’embaràs.

Drets i deures

Es poden sotmetre a aquesta tècnica ROPA les parelles de dones legalment casades a Espanya. Això és possible perquè la donació té lloc entre les dues membres d’un matrimoni. És l’únic cas en què la Legislació Espanyola permet la donació de cèl·lules reproductives, els òvuls,  de manera NO ANÒNIMA (l’identitat de la donant d’òvuls es coneix perquè és la parella legal de la dona receptora).

A Espanya, tot fill nascut dins d’un matrimoni (tant homosexual com heterosexual) és, legalment, fill dels dos membres de la parella. D’aquesta manera, les dues mares, totes dues, tenen els mateixos drets i deures sobre el futur nadó.

Aquest lloc utilitza galetes per recopilar informació estadística sobre la navegació. Si continues navegant, consideres que estàs d'acord amb el seu ús.   Més informació.

X