IMSI / SUPERICSI

IMSI / SUPERICSI . UN PAS ENDAVANT EN REPRODUCCIÓ ASSISTIDA. Article del Dr. àngel Rocas. Girexx. Girona

not_001Intracytoplasmatic Morphology Selected Sperm Injection (IMSI) descrita per Bartoov i col. l’any 2002 a Israel, desenvolupada a França i a Bèlgica, obre una nova via per millorar en moltes parelles els resultats de la Fecundació In Vitro amb Microinjecció espermàtica (ICSI).

De la importància del factor masculí en els resultats finals de les tècniques de reproducció assistida tots en som molt conscients. En les darrers anys s’han fet avenços analitzant l’equilibri genètic de les mostres de semen ( Test de fragmentació del DNA, Hibridació in situ… ), aquests estudis ens donen una orientació més específica sobre la qualitat espermàtica, però a la pràctica no ens ajuden a l’hora de seleccionar l’espermatozoide concret amb el que inseminarem l’oòcit.

Més que una nova tècnica, jo diria que es tracta d’una nova eina. Mitjançant la microscòpia, consisteix en amplificar 10.000 vegades la mida de l’espermatozoide. D’aquesta manera es pot fer una millor selecció dels mateixos intentant que els que s’utilitzin per microinjecció espermàtica, tinguin més possibilitats de generar embrions viables i de bona qualitat.

Fins ara l’Embriòleg per fer la selecció de l’espermatozoide per la microinjecció es fixa en la forma i la mobilitat de l’espermatozoide. Amb la IMSI (o SUPERICSI com alguns anomenen) i la seva capacitat d’amplificació digitalitzada, es dóna una visió més acurada de la forma i morfologia del nucli del cap de l’espermatozoide i per tant la selecció és molt més acurada.

Pot ser que en principi no estigui indicat en totes les parelles realitzen cicles de FIV, però si a les que ja han realitzat una o dos FIV- ICSI sense resultats o en mostres de semen molt alterats on la selecció dels millors espermatozoides pot ser un factor determinant.

Es una tècnica pionera i hi ha molt pocs centres al món que l’estiguin realitzant de manera rutinària, però pot ser que amb els anys sigui una eina que es consideri imprescindible en tots els laboratoris de reproducció assistida. Diferents estudis indiquen que la taxa d’embaràs pot augmentar un 20 % i disminuir la taxa d’avortament si seleccionem els espermatozous amb IMSI.

Dr. Àngel Rocas